Taşköprü Sarımsağının Ayırt Edici Özellikleri
Baş kabuk renginin beyaz, başta dişlerin sıkı, diş kabuk renginin pembe, diş et renginin krem-sarı olmasıdır. Başın iriliği yetiştirme koşullarına bağlıdır ve ortalama ağırlığı 15-65 g arasındadır. ortalama diş ağırlığı 2-3 g’dır. Baştan kabuğun ayrılması zordur. Kokusu keskindir. Kendine özel acılığı ve kokusu vardır. Diğer sarımsaklara nazaran daha acıdır Selenyum elementi Taşköprü Sarımsağında 3,535-9,330 mg/kg arasındadır. Taşköprü Sarımsağı dışındaki diğer sarımsaklarda ortalama 2,763-3,953mg/kg arasında değişir. Taşköprü Sarımsağına kokusunu veren Allypropyldisülfid (C6 H12 S2) miktarı 0,28-0,47gc/ms arasındadır. Bileşimi mineral madde ve vitamin açısından çok zengindir. B1 vitamini ortalama 0,105-0,220 mg/100, B2 vitamini 0,075-0,127 mg/100 arasındadır. Kuru madde içeriği ortalama %35-%46 arasında olduğundan uzun süre rahatlıkla depolanabilir. Adi depo koşullarında 8-10 ay muhafaza edilebilir. Taşımaya dayanıklıdır.
Hasat Zamanı
Taşköprü sarımsağının dikimi Şubat sonu, Mart ayı içerisinde tarlaya elle serpme şeklinde yapılır. Sarımsak hasadı bitkilerin Temmuz ayı içinde yörede geliştirilmiş olan sarımsak söküm makinesi ile yapılır. Hasattan sonra sarımsaklar toprağa serilerek 8-12 gün kurutulur, kuruyan sarımsaklar daha sonra çiftliğe taşınarak ayıklama ve sınıflandırmaya tabi tutulur ve daha sonra yöresel pazarlarda satışa sunulurlar.