Siyez Unu
Türkiye’de özellikle Kastamonu bölgesinde yetiştirilen siyez buğdayının (Triticum monococcum) taş değirmende öğütülmesiyle elde edilen tam tahıllı, besleyici ve sağlıklı bir undur. Siyez buğdayı, günümüzde en eski buğday türlerinden biri olarak kabul edilir ve yaklaşık 10.000 yıllık bir geçmişe sahiptir.
Siyez Buğdayının Özellikleri:
Tek başakçıklı ve kabuklu bir buğdaydır, bu da onu doğada zararlılardan korur.
Genetiği değiştirilmemiştir (GDO içermez).
Doğal olarak düşük gluten içerir.
Yüksek lif ve protein oranına sahiptir.
Mineraller (demir, magnezyum, çinko) ve B vitaminleri açısından zengindir.
Siyez Ununun Faydaları:
Sindirim dostudur: Lif oranı yüksektir, bağırsakları destekler.
Kan şekerini dengeler: Glisemik indeksi düşüktür.
Tok tutar: Yavaş sindirildiği için uzun süre tokluk sağlar.
Doğal antioksidanlar içerir: Bağışıklık sistemini destekleyici etkisi vardır.
Kalp dostudur: Kolesterol seviyesini dengelemede yardımcı olur.
Siyez Unu Nerelerde Kullanılır?
NOT : Siyez unu ile yapılan ürünlerde doku biraz daha yoğun ve sert olabilir; çünkü gluten oranı modern buğdaya göre düşüktür.